Хипнозата е променено състояние на съзнанието, при което вниманието ни е фокусирано, имаме повишена внушаемост и живо, богато въображение. При хипноза вниманието от външната действителност се пренасочва към вътрешния ни свят. Съсредоточаваме се върху една точка, един обект. По време на хипноза се работи активно с подсъзнанието и това е естествен начин за достъп до него.

Хипнозата не е:

Хипнотизираният усеща всичко, което се случва по време на хипноза. Не се губи контрол нито над разума, нито над поведението и действията на хипнотизирания.

Усещането, когато сме в хипноза, е приятна релаксация и отпуснатост. Можем да се фокусираме без усилие върху определена мисъл, чувство, усещане, идея.

Рискове НЯМА!

Това е естествено състояние на мозъка, което получаваме по 10-12 пъти на ден. Кратки хипнотични трансове са например, когато гледаме филм, или четем хубава книга, когато сме потънали в мислите си, когато блуждаем в пространството.

Човешкият мозък всекидневно изпада в кратки състояния на хипнотичен транс и дава възможност на съзнанието да изключи от постоянния стрес и да се презареди, като след много кратък сън.

В редки случаи, по време на самата сесия, в зависимост от преживяванията, може да се появи главоболие, гадене, безпокойство. Тези реакции отминават за кратко време след сеанса.

Ползи от хипнозата

Хипнозата помага за достигане на желана промяна в различните сфери на живота, като се използва силата на подсъзнанието.

Хипнозата решава проблеми като:

Хипнозата е за мен, ако...

* Хипнозата не се препоръчва за хора с шизофрения!

Какво е хипноза?

Виж още: